DM

Wat is nu DM (Degeneratieve Myelopathie)
 
Degeneratieve Myelopathie (DM) is een erfelijke verlammingsziekte die bij veel hondenrassen voorkomt, vooral bij de Duitse herder, Hovawart en de Welsh Corgi Pembroke, maar ook bij andere rassen zoals de Saarlooswolfhond, en de Schotse herdershond ook wel Schotse Collie genoemd.
 
Wat is de oorzaak? Door een defect gen, sterven de zenuwen in het ruggemerg af. De beschermlaag (myeline ) wordt afgebroken waarin de zenuwen liggen. In het eindstadium van de dit helemaal verdwenen. De hond is dan ernstig verlamd en wordt incontinent, dus verliest de controle over ontlasting en urine. Hoe vererft de ziekte? Als twee dragers (+/- ) of 1 drager (+/- en 1 lijder (-/-) met elkaar worden gepaard. De ziekte vererft zoals bijv. dwerggroei en CEA, dat wil zeggen dat twee dragers ( die zelf geen ziekteverschijnselen hebben) een lijder (-/-) kunnen voortbrengen. Een lijder krijgt de ziekte pas rond het 7e levensjaar, soms zelf nog later, maar er zijn ook gevallen die al erg jong de sypthomen laten zien.
 
Het hoeft niet altijd zo te zijn dat een lijder ook daadwerkelijk de ziekteverschijnselen krijgt. In ieder geval heeft een lijder een zeer verhoogd risico. Als onbedoeld met een lijder wordt gefokt voordat de verschijnselen zich openbaren, zal het defecte gen ALTIJD worden doorgeven aan ALLE pupjes. Wat zijn de verschijnselen? De ziekte begint in de achterhand, die steeds slapper wordt. De hond begint wat te waggelen en met een achterpoot te slepen, later met beide achterpoten.
Dit proces kan een paar maanden tot wel anderhalf jaar duren. De hond heeft geen pijn. Door het slepen met de achterpoten slijten de teennagels. Hierdoor kunnen vervelende infecties ontstaan. Om dit tegen te gaan kunnen de poten worden in-getapet en moet een goede voethygiƫne steeds in acht worden genomen.
 
In een later stadium van de ziekte worden vitale organen aangetast. De dood is dan niet meer ver weg. Kan de ziekte worden behandeld? Nee, op dit moment is er geen behandeling. Op het internet staan middelen die zouden helpen, maar de werking daarvan is nooit aangetoond. De voortschrijding van het ziekteproces kan enigszins worden vertraagd door de spieren van de achterhand te trainen met wandelen en zwemmen I
 
Is het gen al gevonden? Ja! In juli 2008 is aan de Universiteit van Missouri in de Verenigde Staten het gemuteerde gen gevonden. Een jaar later, in augustus 2009, traceerde het Van Haeringen Laboratorium het DM gen in een bloedmonster van een Saarlooswolfhond. Met deze DNA-test, kunnen fokkers van de hierboven genoemde rassen, of eigenaren weten of de hond drager +/- of lijder -/- is, van de ziekte of vrij +/+ is, van het DM gen. Het kan de eigenaar ook een langdurige gang langs specialisten besparen als de hond later DM achtige verschijnselen gaat vertonen. De juiste diagnose kan nu snel worden gesteld met een DNA analyse.